English

Etapper och karta

Prins Bertils stig är en lättillgänglig vandring som tar dig genom vacker natur med allt från sandstrand, strandskog, klippor och gamla stenbrott till småbåtshamnar och fiskevikar. Du passerar mäktiga vyer, mysiga badvikar och hemlighetsfulla, historiska platser där det berättas om både stenbrytning och vikingaslag.

Halmstad slott

Halmstad slott

Halmstad slott – Västra stranden

Startsträckan på Prins Bertils stig börjar vid Halmstad Slott, som ligger precis i centrum. Halmstads vackra å Nissan följs hela vägen ner förbi småbåtshamnen till Västra stranden.

Halmstad slott

Halmstad slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Halmstad slott byggdes som lustslott åt vår danske kung Kristian IV. Slottet stod klart kring år 1619 och har fortfarande kvar sin renässansstil. Här firade Kristian IV och Gustav II Adolf i en vecka att sista delen av Älvsborgs lösen var betald.

Kronobränneriet i Halmstad

Krono­bränneriet

Kronobränneriet uppfördes 1776–1778. Gustav III hade förbjudit husbehovsbränning för att tillföra Kronan större inkomster. Brännvin framställdes här fram till 1787. Därefter har här varit spannmålsmagasin, spikfabrik och konstskola. Huset är Halmstads äldsta industribyggnad.

Hus där lotsen fanns

Lotsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lotsen är centralen för alla Hallands lotsar och båtsmän som kör lotsbåtarna samt lämnar och hämtar lotsarna på fartygen. Halmstads första lotsplats etablerades 1777.

Småbåtshamnen i Halmstad

Småbåtshamnen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Småbåtshamnen är som ett litet samhälle i sig, där båtfolket om våren slipar, putsar och målar på sina ögonstar. Härifrån kan du se resterna från ett färjeläge. Under åren 1960–1966 kunde man dagligen åka med färjan Prins Bertil till Århus och Köpenhamn i Danmark. Numera kan du åka till danska Grenå från Halmstad hamn på andra sidan Nissan

Det civila flygfältet i Halmstad

Civila flygfältet

År 1935 anlades det Civila flygfältet på initiativ av Svenska Luftfartsverksförbundet och användes av Halmstads Flygklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som bildades 1936. Här nödlandade två amerikanska bombplan den 20 juni 1944 under återfärd från en flygraid i Tyskland.

Aleskogen

Aleskogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aleskogen är en av Sveriges fågelrikaste platser med omkring 25 arter och cirka 200 häckande par. En gammal alsumpskog med kärr, artrik flora och riklig buskvegetation gör platsen idealisk för fåglar. Den mindre hackspetten hör till de ovanligare.

Restaurang lillebror på Västra stranden i Halmstad

Västra stranden – Grötvik

Den andra etappen av stigen är den som består av mest skogsmiljö, men du kommer även gå vissa sträckor ända nere vid stranden.

Västra stranden i Halmstad

Västra stranden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Västra stranden är en cirka 1,2 kilometer lång och bred sandstrand, vilket gör den attraktiv och populär för både barnfamiljer och fyrfotade vänner. Det är ingen officiell badplats och därför är stranden populär även för hundägare året om.

Simstadion Brottet

Simstadion Brottet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brottet kom till för att man behövde sten till pirarna i hamnarna vid Nissans utlopp. År 1837 började man bryta sten här vid Kolhallsklippan. Stenbrottet vattenfylldes så småningom och blev snabbt populärt att bada i. Detta var början till nuvarande Simstadion Brottet, eller Brottet som många Halmstadbor kallar det.

Grillplats vid Örnäsudden i Halmstad

Örnäsudden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Örnäsudden är känd genom slaget vid Nissan, ett av vikingatidens största sjöslag. Slaget stod den 10 augusti 1062 mellan Norges kung Harald Hårdråde och Danmarks kung Sven Estridesen. Den danska flottan med 300 segelfartyg besegrades av den knappa hälften så stora norska flottan. Danske kungen lär ha befunnit sig ombord och tagit sig iland efter nederlaget på stranden här.

Vy över Vita bandets strand i Halmstad

Vita bandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den omtyckta badstranden här nedanför stigen är uppkallad efter den kvinnliga nykterhetsförening som här intill hade ett sommarhem för fruar till alkoholister. Vita Bandet är världens största kvinnosammanslutning. Den startades år 1873 i USA, med det så kallade ”kvinnornas korståg mot krögarväldet”.

Änden av Jansa bryggaa i Halmstad

Jansa brygga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jansa brygga kom till tack vare Gustav Jansson, förvaltare på stenhuggeriet i Grötvik. Han började bryta sten på sin egen mark år 1899. För kunna skeppa iväg stenen började han bygga en pir. Arbetet avbröts troligen för att det är så långgrunt i Grötvik. År 1972 betonggjöts piren i syfte att skapa en badbrygga, som idag används flitigt.

Långenäsudden i Halmstad

Långenäsudden

Om hösten är Långenäsudden platsen för mäktiga flyttfågelstråk. Under tidiga mornar rör sig uppskattningsvis 3000 fåglar per minut och här kan du ofta se ornitologerna ringmärka fåglar. På ängen intill växer den fridlysta backsippan.

Småbåtshamnen i Grötvik

Grötvik – Tylösand

Den tredje etappen.

Klättrare i Grötvik

Grötvik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cirka fem kilometer utanför Halmstads city, på vägen mot Tylösand, ligger Grötvik med en charmig småbåtshamn och gedigen stenhuggarhistoria. Platsen är även ett paradis för klättrare och du kan åka wakeboard här.

Grötviks småbåtshamn

Grötviks småbåtshamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grötviks småbåtshamn anlades i det gamla stenbrottet av arbetslösa stenhuggare år 1936–1939. Namnet Grötvik kommer troligen från ordet gryta. Hamnen är en naturlig gryta vid kusten. I Grötvik finns en av Hallands tre sjöräddningsstationer: RS Grötvik.

Grötviks stenbrott i vinterskrud och fruset stenbrott. I Halmstad.

Stenbrytning

I mitten av 1800-talet påbörjades stenbrytning här, med upp till 500 anställda i slutet av seklet. Stenprodukter framställdes fram till 1965 och under ytterligare 25 år bröts råmaterial till vackra gravstenar. Söndrumsstenen finns på flera platser i världen, till exempel i fredspalatset i Haag. Stenhuggeriet har inspirerat konstnärerna i Söndrumskolonin till många motiv.

Walter Bengtsson

Walter Bengtssons bastaskär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Walter Bengtssons ateljé vårdas ömt av en stiftelse, till minne av den lokalt kände skulptören, målaren och grafikern Walter Bengtsson (1927–1998). Han utbildades vid Valands konstskola och i Milano. 1971 invaldes han som ledamot i Konstakademin.

Kungastenen i Grötvik i Halmstad

Kungastenen

Kungastenen mellan Grötvik och Sandhamn bär inskriptioner av de tre kungarna Oscar II, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf. Inskriptionerna visar att de tre kungarna alla har besökt stenbrottet vid olika tillfällen.

Stenristningar i Halmstad

Stenristningar

Det finns gott om stenristningar på hällarna nere vid stranden. Här har stenhuggare och badgäster under mer än 100 år knackat in sina namn och årtal. Du kan också leta upp segelskutor, ångare, ankare och symbolen för ”Tro, hopp och kärlek”.

Brandbod i Halmstad

Brandbod

Efter flera bränder beslöt Tylösands Bostads- och Trivselförening att sätta ut brandbodar på strategiska platser. Denna brandbod är från 1930-talet. I bodarna förvarades hackor, spadar, hinkar, en handdriven brandspruta och en lur att tuta i. I dag är boden tom.

Svärjarehålans strand i Halmstad

Svärjarehålan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Denna vackra badvik kallas i folkmun för Svärjarehålan. Ett annat gammalt namn är Koloniviken. Här arrangerades koloniverksamhet från 1905 och många somrar framöver. Svärjarehålan är en handikapp­anpassad strand med klippor, sandstrand, gräsyta och Hallands första snorkelled.

Svärjareberget i Halmstad

Svärjareberget

Svärjaberget är namnet på denna bergsknalle på en karta från 1865. Höjden ovanför den tillgänglighets­anpassade badplatsen heter på samma karta Hvita berget. Där emellan ligger Svärjarehålan. Bakgrunden till dessa gamla namn har försvunnit i tidens dunkel, men kanske beror namnen på att berget var extra besvärligt att hugga i.

Tylösand – Möllegård

Den fjärde etappen.

Flygbild över Tylösand

Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tylösand är ett känt begrepp både i Sverige och utanför landets gränser. Det finns flera anledningar till att: Fyra kilometer fantastisk badstrand, pulserande after beach, livräddarskolan, toppklassad golfbana, unika restauranger och underbar natur. Listan tar aldrig slut. Välkommen till Tylösand.

Rhododendronparken i Tylösand i Halmstad

Rhododendron­parken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I den då sumpiga och vildvuxna dalen anlades år 1933 en rhododendron­park av 30 arbetslösa unga män. På tre månader gav de Tylösand en ny attraktion. Här finns även flera exemplar av katsura som även kallas kakträd eftersom det sprids en doft av pepparkakor när den tappar sina löv.

Stranden Tjuvahålan i Tylösand i Halmstad

Tjuvahålan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I slutet av 1700-talet blev Tjuvahålan landstigningsplats för smugglare. År 1850 byggdes gården Carlsberg på krönet vid Tjuvahålan. Tjugo år senare inrättades en tullpostering här och Kronans vakter flyttade dit. Gården var pensionat från 1920-talet och revs 1979.

Flygbild över St Olofs kapell

S:t Olofs kapell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

S:t Olofs kapell och dess klockstapel kan du skymta från Prins Bertils stig. Den vackra trä­kyrkan var från början socken­kyrka i småländska Lidhult, men revs år 1879 och inven­tarierna spreds över hela världen. Genom ett enastående detektiv­arbete av landsantikvarie Erik Salvén åter­fanns det mesta och kapellet har stått på sin nya plats sedan 1950. Sommartid finns här café och konserter anordnas.

Tylön i Halmstad

Tylön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tylön har fått sitt namn från tyle som betyder utskjutande, bergig udde. På ön finns brons­åldersrösen och den resta stenen ”Tylajungfrun”. År 1870 byggdes fyren, ritad av Gustaf von Heidenstam, samt bostäder för fyrbetjäning och lärare. Fyren släcktes 1968 och ersattes av den röda 22 m höga kassunfyren Tylögrund ute i havet.

Livräddare i tornet i Tylösand i Halmstad

Livräddarna i Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under varma sommardagar håller Livräddarna i Tylösand koll på upp till 40 000 människor som är här och badar. De utbildade livräddarna är utplacerade på fem bevaknings­torn mellan Tylösand och Frösakull. Här intill finns Nordens enda livräddarskola.

Tylösands strand sedd från ovan

Tylösands strand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tylösands strand är en av landets mest kända badstränder. För hundra år sedan var trakten karg och ödslig men 1915 byggdes en restaurang och då anlände besökarna med båt från Halmstad. Genombrotten kom 1929 och Tylösand blev det finare folkets badort. Idag ägs Hotel Tylösand av Per Gessle och Björn Nordstrand och rymmer Sveriges största galleri Tres Hombres Art, ett musikmuseum och flertalet restauranger.

Skruvade och ihopsnurrade träd i Tylösand i Halmstad

Skruvade träd

Skruvade träd har formats av kaprifoler som slingrat sig uppför stammen. Asparna växer fort och har med tiden kapslat in kaprifolens lianer. Notera att kaprifolen alltid är vänstervriden, det vill säga slingrar sig medsols.

Tylöbäckens dalgång i Halmstad

Tylöbäckens dalgång

Om våren är Tylebäckens dalgång fylld av fågelsång. Här sjunger rödstjärt och svarthätta i kör. De överröstas av en av Sveriges minsta fåglar – gärdsmygen, som inte väger mer än fem gram. De stora stenblocken kom hit med inlandsisen för mer än 13 000 år sedan.

Tylebäck hotell och konferens

Tylebäck Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tylebäck är en konferens­anläggning med hotell, vandrar­hem, stugor och husvagns­camping. Anläggningen ägs av Svenska Försvars­utbildnings­förbundet som är en rikstäckande frivillig­organisation. Första lägerstugan stod klar år 1930.

Flygbild över Halmstad Golfklubb

Halmstad golfklubb – Norra banand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Norra banan är en av Halmstad Golfklubbs två golfbanor. De 36 hålen är välkända bland världens golfspelare. När den första golfbanan i Tylösand invigdes år 1938 var den Sveriges första kompletta 18-hålsbana. Prins Bertil har gjort många utslag här genom åren.

Nyrebäcken i Halmstad

Nyrebäcken

Nyrebäcken flyter sakta fram genom den täta alsumpskog som kantar brinkarna. Om våren trummar mindre hackspett sitt kärleksmeddelande över dalen. I det bruna vattnet från åkrarna i Vapnödalen trivs den sällsynta bottenlevande fisken grönlingen.

Ett gammalt brofundament i Halmstad

Det gamla bro­fundamentet

Det gamla brofundamentet har återanvänts för att du ska kunna komma över Nyrebäcken. Den gamla bron användes bland annat av Kung Oscar II när han skulle till Trottaberg för att jaga. Under åren 1894–1904 var kungen här åtminstone fem gånger för harjakt.

Möllegårds naturreservat i Halmstad

Möllegårds naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Möllegårds vackre naturreservat kantras av 100-åriga klibbalar. Här hittar du flera kortare vandringsleder och området är ett populärt utflyktsmål för både halmstadbor och turister. Håll ögonen öppna efter den vackra backsippan som blommor i april.

Möllegårds Kvarn i Möllegårds naturreservat i Halmstad

Möllegårds kvarn

Möllegårds kvarn uppfördes på 1850-talet och malde då mjöl till Heagård. Slå dig ner en stund vid kvarndammen och njut av lugnet. Här avslutas leden intill Möllegårds naturreservat och inte långt från World of Riccardos – en italiensk oas med egengjord glass, antipasti och café.

Livboj vid vattnet längs Prins Bertils stig i Halmstad

Karta

Här kan du ta del av en digital karta över leden eller välja att skriva ut en utskrivtsvänlig pdf över Prins Bertils stig. Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.