Barnens och familjens Halmstad

Njut av en resa till Halmstad med familjen. Ut i de djupa skogarna, känn sanden mellan tårna vid kusten, utmana varandra i bowling eller varför inte utforska era kreativa ådror på ett av konstmuseerna.

Här har vi samlat allmänna tips till barn i familjer på besök i Halmstad. Vi har även skapat fyra anpassade listor för barn i olika åldrar. Varje lista har 20 Halmstadtips som passar den aktuella åldersgruppen lite extra.

Familj sitter på en bänk och grillar över en öppen eld

Foto: Syda Productions,Mostphotos

Natur, djur och friluftsliv

Att vara ute i naturen älskas av de flesta barn. I Halmstad finns 57 naturreservat att välja bland för en härlig utflykt. Möllegårds naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bjuder på vacker natur och även hemmagjord italiensk glass på World of Riccardo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I Haverdals naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kantas vägen ner mot havet ett hundratal ögon. Hittar ni alla trollen? Köp ett naturpass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och orientera tillsammans med familjen.

Familj leker i vattnet vid Danska fall

Danska fall. Foto: Per Nilsson

Natursköna galgberget

På natursköna Galgberget ligger Friluftsmuseet Hallandsgården med kulturbyggnader och café. Här kan du uppleva hur människor levde förr i tiden. Byggnaderna och caféet har öppet sommartid, men området är öppet året runt. Inte långt från Hallandsgården ligger Utsiktstornet som är som taget ur en saga. Även det är öppet sommartid. Ett stenkast bort finns också Landalasjön där det med fördel dukas upp till picknick. När du är på Galgberget är även ett besök på lekplatsen Sagoängen ett måste. Här finns också generöst med sittplatser, väderskydd och grillplatser vilket gör det enkelt att stanna en hel dag, även vid busigt väder.

Sagoängen lekplats på Galgberget i Halmstad

Sagoängen lekplats på Galgberget

Besök en modern bondgård

Wapnö gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är öppen för hela familjen och erbjuder guidade visningar och gårdsbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Passa på att titta på korna i mjölkkarusellen och trampa runt i lektraktorer. En lite mindre gård är Olofstorp djur och trädgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här finns många djur att hälsa på och det är fri entré. På området finns café och picknickbord.

Krabbfiske på pir i Steninge i Halmstad

Krabbfiske på pir i Steninge. Foto: Anders Andersson

Fiske

För den fiskesugna finns flera bra fiskeplatser runt om i Halmstad, både i sjö och hav. Fiskekort finns att köpas på iFiske.se Länk till annan webbplats..

Att fiska krabbor hör sommaren till, speciellt om du befinner dig på västkusten. Ett nöje för såväl vuxna som barn. Och det är inte speciellt svårt, allt du behöver är ett spö (ett snöre och en klädnypa fungerar alldeles utmärkt), en hink, agn och kanske en håv. Bra platser för krabbfiske i Halmstad är Grötvik, Steninge och Tjuvahålan.

Personer springer ut i havet

Foto: Syda Productions, Mostphotos

Bad och vattensporter

Är du på jakt efter långgrunda familjevänliga stränder som passar extra bra för små badgäster? Då rekommenderar vi Haverdal, Vita bandet, Jansa brygga, Östra stranden och Tjuvahålan. Alla stränderna är långgrunda med liten risk för strömmar. På vår sida 45km badvänlig strand finns en karta med badplatser och stränder utmärkta.

Om temperaturen är för låg kan du göra ett besök på Halmstad Arena Bad. Ett härligt äventyrsbad med både hopptorn, äventyrsdel, bubbelpool, yta för de minsta och motionsbanor.

I Halmstad kan du prova flera vattensporter. Att paddla kajak och kanot är en aktivitet som kan passa hela familjen. Ta en tur i havet, längs Nissan eller Fylleån. I Grötvik kan familjen med lite äldre barn prova på wakeboard på Halmstad Wakepark. Stand up paddle (SUP) och surfing finns av alla dess slag och fler aktörer erbjuder kurser samt kortare eller längre turer anpassade utifrån din grupps behov.

Flygbild över Ringenäs Golf, Hotell & Konferens i Halmstad

Ringenäs Golf, Hotell & Konferens. Foto: Per Nilsson

Golf på flera sätt

Golf finns i flera former i Halmstad. Golfhuvudstaden Halmstad erbjuder åtta olika anläggningar med traditionell golf.

Frisbeegolf och fotbollsgolf

Vill ni spela något annat än klassisk golf finns även det i Halmstad. På Sannarp discgolfbana och Andersbergs bana kan du spela frisbeegolf, eller discgolf som det också kallas. Det är fri entré och du tar med egna frisbees! Vill du istället prova fotbollsgolf finns det i Vilshärad.

Minigolf

Klassisk minigolf utomhus finns på flera platser runt om i Halmstad: Gullbranna, Östra stranden, Tylösand samt Steninge. Äventyrsgolf, minigolf i lite äventyrligare form, finns på Punch, First Camp Tylösand, Haverdals Camping och Halmstad Golfarena.

Vill du spela inomhus kan du göra det på Japans golfbanor samt på Black Pearl Golf på Halmstads aktivitetscenter på Slottsmöllan.

Black pearl golf på Halmstad Aktivitetscenter

Black pearl golf på Halmstad Aktivitetscenter

Utforska familjens kreativa ådra

Mjellby konstmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns alltid en kreativ konstnärshörna öppen för alla barn att pyssla och skapa egna konstverk. Museet arrangerar även konstvisningar för barn och workshops med olika tema. OBS Mjellby Konstmuseum är just nu stängt för renovering och öppnar igen den 7 september 2024. Hallands Konstmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som öppnade igen hösten 2019 efter en renovering och tillbyggnad, arrangerar också aktiviteter på museet med barnen i fokus.

Händer som tar ett bowlingklot

Foto: Light Field, Mostphotos

Kombinera bowling, mat och sportspel

Bowling är en härlig familjeaktivitet. Här kan alla vara med – från det yngsta barnbarnen till mormor eller farfar. På de flesta platserna där du kan bowla finns även andra mindre sportaktiviteter som ni kan utmana varandra i.

I Halmstad finns det tre platser där du kan bowla. Olearys Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger mitt i city. Här kan du spela bowling, shuffleboard, boule, biljard, basket, airhockey, boxboll, slägga med mera och enkelt pausa med en god måltid samtidigt som du ser ditt favoritlag vinna på TVn.

I Getinge, en bit inåt landet, finns en bowlinghall som Getinge bowlingklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ansvarar för. Här kan du spela helger, kvällar och utvalda vardagar. Varför inte hyra hela hallen för dig själv?

Barn i bollhav

Foto: Anastasia, Mostphotos

Lek, fart och spänning

För de minsta finns två lekland att välja på. På Stenalyckan ligger Leos Lekland. Här finns en separat del för de allra minsta barnen. Barn under ett år och vuxna besöker leklandet utan kostnad. Vill ni leka utomhus så finns flera fina lekplatser. Vi har samlat fem tips på extra lekfulla lekplatser i Halmstad.

För de som söker lite lugnare lekar kan läsmys varvas med pyssel och upptäckter i fantasifulla miljöer på Halmstad Stadsbiblioteks barnavdelning. På Stadsbibliotekets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ser du vilka aktiviteter som är aktuella just nu.

Gorkarts kör på Gokarthallen i Halmstad

Full fart i Gokarthallen. Foto. Gokarthallen

För de större barnen är Slottsmöllan en plats med mycket att upptäcka. Här finns både laserdome, gladiatorkamp, Prison island och Black pearl golf inne på Halmstad Aktivitetscenter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För den som söker fart finns även Slottsmöllans skatepark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med bland annat en tio meter bred ramp. Fler skatemöjligheter finns på Halmstad Arena Skatepark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Söndrumsskolan. Vill du åka inne kan du även prova Kitekalle skateklubb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Önskas fart från motorer bör ett besök på Gokarthallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. stå överst på listan. Vill du nå nya höjder rekommenderar vi Halmstad klätterklubb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Slottsmöllan finns allt för en dag fylld av bus, fart och spänning!

Har familjen aldrig besökt Yoump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innan är det dags nu! Detta hoppfyllda nöje garanterar träningsvärk dagen efter, i alla fall för de vuxna.

Från cykelsadeln kan ni smidigt och snabbt ta er längre, upptäcka mer och samtidigt njuta av färden. Ta en tur längs någon av alla Halmstads cykelleder längs havet, i skogen eller runt staden. Vill du prova något nytt. Då ska du passa på att ta med familjen på ett fatbikeäventyr.

Flera personer kör fatbike i Halmstad

Fatbike

Padel, tennis och andra racketsporter

Padel är en av Sveriges snabbast växande sporter, och vi förstår precis varför. Runt om i Halmstad finns flera härliga padelanläggningar, såväl inomhus som utomhus. Faktum är att Halmstad tillhör en av de destinationer med flest padelbanor i hela Sverige! Och fler banor är på gång.

Om du vill spela tennis eller någon annan racketsport finns det många banor att hyra. Halmstad Sportcenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Halmstads största racketcenter. Här du kan spela tennis, badminton, squash, pingis och padel. Vi har samlat hela utbudet på tennisbanor och andra racketsporter på en separat sida.

Padelbana utomhus på Ringenäs Golf, Hotell & Konferens i Halmstad

Padelbana utomhus på Ringenäs Golf, Hotell & Konferens. Foto: Per Nilsson

Snö och vinter

När snön är på besök gäller det att passa på. Ta med pulkorna, eller låna på Fritidsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och ta med hela familjen till Jutarums pulkabacke i Söndrum, Rotorps Naturpark eller Moddan vid Linehed.

Långhultamyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. brukar Simlångsdalens IF dra skidspår när snön faller. Vill du i stället åka utför? I Oskarström ligger den omtyckta familjebacken Vrenningebacken. Uppe på Hallandsåsen, strax utanför Halmstad, finns även skidanläggningen Vallåsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med 12 backar av olika svårighetsgrad att välja mellan.

Isbanan Strömvallen i Oskarström Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är belägen utomhus och håller vanligen öppet december till februari. Skulle plusgraderna slå till så finns alltid allmänhetens åkning på Halmstad Arena.

Barn åker pulka

Foto: Patrik Leonardsson

Fritidsbanken

Vill du och familjen hitta på egna aktiviteter men har glömt nödvändiga grejer hemma. Då finns Fritidsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar i stället för böcker. Här hittar du skridskor, skidor, hjälmar, pjäxor, fotbollsskor, skateboards, tält, ridutrustning, sällskapsspel, bollar, klubbor, golfutrustning och mycket mer. Alla får låna och det är gratis. Bra va!

Fler tips för familjen

Söker du fler tips och inspiration på vad du och barnen ska hitta på under ert besök i Halmstad? Ännu fler tips hittar du i våra guider anpassade för barn och familj.

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad