- Startsida
- Uppleva
- Natur och friluftsliv
- Galgberget
Galgberget
En grön oas med rik historia, bara ett stenkast från centrum. Upptäck den vackra bok- och blandskogen med vackra vyer, slingriga leder, mysiga picknickplatser och spännande historia. Det är inte konstigt att Galgberget blivit en favorit hos många.
Besöksmål och sevärdheter på Galgberget
Friluftsmuseet Hallandsgården
Friluftsmuseet Hallandsgården är en unik plats i Halmstad. Här får du en inblick i hur livet var förr. På gården finns äldre byggnader från hela Halland inklusive en väderkvarn, ryggåsstuga och skolhus. Under sommaren är ett mysigt café öppet. Här finns även en populär lekplats, en utställningslokal och härliga omgivningar med olika kulturväxter. För mer information om gården se vår sida Friluftsmuseet Hallandsgården.
Utsiktstornet
På Galgbergets högsta punkt, Klyftehög, finns ett 13 meter högt utsiktstorn. Från toppen får du en storslagen utsikt över Halmstad och Kattegatt. Vid klart väder ser du ända till Bjärehalvön och Hallands Väderö! Utsiktstornet började byggas år 1896 och stod klart år 1897. Till en början var tornet bostad åt skogsvaktaren.
Utsiktstornet är öppet alla dagar 10.00–18.00. Det kostar inget att besöka tornet. Orkar du inte ta dig upp i tornet? Det finns även en fin utsiktsplats på marknivå en bit från Utsiktstornet.
Djurkyrkogården
Det finns två husdjursbegravningsplatser i Halmstads kommun, varav den ena finns på Galgberget. Djurkyrkogården är en fridfull och vacker plats väl värt ett besök.
Minnesstenar
På Galgberget finns en minnessten över Jägmästare Carl-Gustaf Noreen som 1863–1866 påbörjade skogsplanteringen av det som nu utgör en del av skogen på Galgberget. På Galgberget finns även en sten till minne av övningsområdet för Hallands Regemente och Hallandsbrigaden 1906–2000.
Lekplatsen Sagoängen
Sagoängen är en av Halmstads mest populära lekplatser. Platsen blev helt nyrenoverad under hösten 2019. Här finns bland annat en 40 meter lång linbana, klätterställning, hinderbana, rutschbana, gungor, nya grillplatser och mycket mer. Ett perfekt besöksmål för hela familjen! Se fler lekplatser på vår sida 6 extra lekfulla lekplatser.
Troll
Visste du att det ryktas om mystiska varelser på Galgberget? För inte så länge sedan var sägnerna och sagorna levande folktro. Troll och vättar, skogssnuvor och strömkarlen, stranddöingar och jättar - alla hade de en plats i våra förfäders värld. Om du smyger kanske du till och med får syn på ett träigt gammalt troll. Ofta skymtas trollet i korsningen mellan Landalavägen och Norénsvägen.
Den vackra naturen och utsikten
Att bara gå runt i Galgbergets vackra bokskog är ett nöje i sig. Här får du sinnesro och kan enkelt koppla av bland de mäktiga träden. Under vårsäsongen blir det extra magiskt. Finns det något vackrare än bokskogens skira grönska?
Landalasjön
På nordöstra sidan av Galgberget ligger Landalasjön. En mysig liten sjö som är ett populärt strövområde. Här du kan sätta dig ner på någon av bänkarna och njuta av miljön. I vattnet finns en fontän och vildfåglar kommer emellanåt och hälsar på.
Vacker utsikt
Vill du ta en paus och skåda den vackra naturen, men inte orkar upp i utsiktstornet. Ta dig då till utsiktsplatsen och njut av en vacker vy över de centrala delarna av Halmstad. Är det klart väder ser du även havet.
Vandringsleder, motionsslingor och utegym
Galgberget är en mycket populär plats bland Halmstadbor för att springa och gå promenader. Här finns även en ridstig. Både svårighetsgraden och längderna på slingorna varierar. Här finns tre huvudslingor: 5 km, Hälsans stig på 4 km och det upplysta elljusspåret på 3 km. Ridstigen är något kortare än slingorna för motion och promenader.
Utegym på Galgberget
På Galgberget finns även tre utegym. Vapnö grustäkt ligger bara några 100 meter från det orangea femkilometers-spåret. Här finns även gott om branta sandbackar för riktigt svettiga intervaller, höga och låga häckar, armgång och klättervägg.
LV6 är Galgbergets största utegym. Här finns det mesta du behöver för allsidig funktionell träning, allt i trä. Utegymmet ligger vid Fortifikationsverket, vid Landalavägen, precis efter starten på Galgbergets orange femkilometers-spår.
Det tredje utegymmet ligger nära Hallandsgården. De tre motionsspåren passerar detta utgym. Här finns några olika redskap för att utmana dig i din träning. Fler utegym har vi samlat på en separat sida.
Galgbergets historia
Galgberget formades så långt tillbaka som under senaste istiden. För ungefär 14 000 år sedan. Istäcket förde med sig stora mängder av sten och grus som avlagrades här när isen började smälta.
Galgberget – en avrättningsplats
Namnet Galgberget kommer från den tid då, av allt att döma, berget användes som en avrättningsplats. Mer specifikt kommer det från de galgar som användes vid hängningarna av dödsdömda fångar. Man har hittat kartor från den tid då Halmstad tillhörde Danmark på 1600-talet. På dessa är galgplatsen utmarkerad och utgör de tidigaste bevisen på platsens delvis mörka historia. Uppe på berget, nordväst om Norre Port, finns en galg avbildad där galgplatsen tros ha funnits. Det äldsta beviset för att någon ska ha avrättats är en uppgift från 1619. Då ska mästermannen ha fått 15 mark i ersättning för att bränna Kirstenn Niels Mougensenn "paa biergett" – på berget.
En strategisk punkt
Berget har vid ett flertal tillfällen också använts som en strategisk utgångspunkt vid belägring av Halmstad. En strategi som användes av Erik XIV. År 1563, under det Nordiska sjuårskriget, försökte den svenska kungen belägra Halmstad. Efter att ha beskjutit staden med artilleri från Galgberget försökte svenskarna storma staden sex gånger. Men utan framgång. Däremot föll stadens ursprungliga plats, Övraby kyrkby, offer för svenskarna. Där Kung Eriks väg idag går på berget finns lämningar från kungens befästningar.
Ett uppskattat naturområde sedan 1800-talet
Under 1800-talet började potentialen uppmärksammas för berget som ett besöksområde. Den vackra bokskogen som idag är på berget planterades på 1860-talet. År 1882 startade arbetet med brandgator som idag har blivit körvägar, trappor och promenadstigar. Men platsen ansågs fortfarande behöva förskönas. Man ville locka hit fler besökare. År 1896 lät stadsfullmäktige börja bygga utsiktstornet på bergets högsta punkt, Klyftehög. Tornet stod klart år 1897.
På 1920-talet tillkom Galgbergets största attraktion – Friluftsmuseet Hallandsgården. Det var Alfred Wallberg, som även stod bakom initiativet att bygga utsiktstornet, som var drivande. Krafsagården från Valinge var den första byggnaden på platsen. Redan efter några år hade åtta andra byggnader uppförts på platsen.
Återkommande evenemang
Varje år firas ett traditionsenligt midsommarfirande på Friluftsmuseet Hallandsgården. Folkdansens vänner i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bjuder upp till dans kring midsommarstången till tonerna av Halmstad spelmanslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Alla som vill är välkomna!
Ett populärt årligen återkommande evenemang i Halmstad är Galgbergsfestivalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som bjuder på musik och kulturupplevelser. En dag som fylls av flera artister i olika genrer, aktiviteter, workshops och god mat. Ett perfekt arrangemang för både stora och små.
Mer natur och friluftsliv
Guldkorn
-
Prins Bertils stig – 18 km vandringsled
-
Lynga sanddyn
-
Ivars kulle
-
Tylösandsleden – 25 km lokal cykelled
-
Banvallsleden – 250 km cykelled
-
Laxaleden – 25 km lokal cykelled
-
Hallands kustväg
-
Kattegattleden – 390 km nationell cykelled
-
Rhododendronparken
-
Hallandsleden – 435 km vandringsled
-
Danska fall naturreservat
-
Olofstorp djur och trädgård
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…