- Startsida
- Uppleva
- Kultur och historia
- Halmstad slott
Halmstad slott
Halmstad slott ligger vackert beläget vid Nissan, knappt två kilometer från havet. När slottet byggdes i början av 1600-talet var Halmstad och Halland danskt. Kung Kristian IV ansåg sig behöva en större och mäktigare bostad vid sina besök i Halmstad och bygget tog fart.
Evenenemang och aktiviteter
Här ser du alla evenemang och aktiviteter som är på gång på Halmstad slott. Du ser även öppettiderna för Kultur på slottet i den östra flygeln på Halmstad slott.
-
Fri entré21 september – 16 oktober 2024Välkommen att besöka Kultur på Slottet och aktuell utställningen.Öppettider 1 septemebr - 16 oktober Lördag 11:00-16:00...
-
21 september – 16 oktober 2024Utställning på slottet i höst speglar den militära närvaron på Flottiljområdet ...
-
- 22 september 2024, 14.00–15.00
- 22 september 2024, 16.00–17.00
Halmstad slott är inget museum utan en levande arbetsplats. Några tillfällen per år öppnas dörrarna upp och ni är välko... -
Fri entré
- 22 september 2024, 14.00–14.30
- 22 september 2024, 15.00–15.30
Följ med Cykelfrämjandet på en härlig guidad cykeltur längs Nissan och genom centrala Halmstad. Vi startar från Halmsta...
Besöka Halmstad slott
Du kan besöka Halmstad slott på flera olika sätt. Bland annat genom en audioguidetur på egen hand. Delar av östra flygeln är öppen året runt. Detta kallar vi för Kultur på slottet. Varje sommar arrangeras även guidade turer inne på slottet, då du bland annat får besöka de stora salarna. Tider för guidningar hittar du ovan under rubriken evenemang och aktiviteter.
Kultur på slottet i östra flygeln
Föreningarna Gamla Halmstad, Halmstads idrottshistoriska förening och Halmstads hemslöjdsförening finns nu östra flygeln på Halmstad slott. Här får du ta del av slottets och Halmstads historia, delta på spännande workshops och uppleva intressanta utställningar. Kultur på slottets öppettider ser du i evenemangen ovan. I evenemangskalendern ovan ser du även på slottets aktuella utställningar, visningar, workshops med mera.
Audioguide
Du kan även besöka Halmstad slott genom att, hemma eller på plats, lyssna på vår audioguide om Halmstad slott. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Guiden finns på flera språk och du kan lyssna till den när du vill. Genom att lyssna på plats få du en än mer levande upplevelse. Audioguiden består av fem delar. Du börjar utanför slottsporten och hör om hur slottet byggdes. Tar dig in på borggården genom portalen och lyssnar till Kungamötet och vad de olika delarna av slottet använts till. Sedan vidare runt slottet längs Nissan för att höra om kvinnorna på slottet. Promenera vidare till Slottsparken där du får lyssna till mer om kasematterna, vallgraven och mer om Halmstad slotts spännande historia. Denna och flera ljudberättelser om Halmstad hittar du på Halmstad Stories. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Digitalt besök
Besök Halmstad slott digitalt. Ta dig runt inne i slottets salar eller besök en av kasematterna och slottsträdgården. Välkommen till Halmstad slott.
3D-guidning av slottet
Finns det ingen planerad guidning av Halmstad slott just nu? Kliv då in digitalt i Halmstads slott istället. En 3D-modell av slottets salar och representationslokaler gör det möjligt för dig att uppleva slottet inifrån. Ta del av en digital guidning, vandra genom salarna och läs om slottets historia, om föremål och konstverk. 3D-modellen fungerar bäst i webbläsaren Google Chrome. Du kan även uppleva den genom VR-glasögon.
Titta in i en kassematt och slottsträdgården – 3D
Vid Halmstad slott, i slottsträdgården, finns en gammal kasematt kvar. En kasematt var ett kanonrum i befästningen varifrån man kunde skjuta utmed befästningsvallen vid ett anfall. Kasematten som du kan besöka digitalt är den bäst bevarade och hörde till den södra bastionen, vars vallar du ännu kan se i slottsträdgården. Genom en digital 3d-skanning kan du nu besöka kasematten och även se delar av slottsträdgården med några bevarade kanoner. Kasematten var en del av Halmstads fästning.
Halmstad slotts historia
I dag bor landshövdingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Halmstad slott, länsstyrelsen har kontorslokaler här och några föreningar huserar i den östra flygeln på slottet. Slottet har haft flera inneboende under sin över 400-åriga historia.
Slottet byggs
Innan slottet byggdes bodde kungen i länsman Poul Hvitgelts ämbetsbostad vid sina besök. Bostaden låg på samma plats som Halmstad slott finns i dag. Byggledare och arkitekt var Hans van Stenwinkel den äldre, men han avled, år 1601, redan i början av bygget. Stenwinkels lärjunge, byggmästaren Willum Cornelissen, fick ta över och färdigställa slottet. Båda var av holländsk börd och ligger begravda i S:t Nikolai kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. År 1609 började gården att byggas om till slott och nio angränsande tomter köptes in.
Färdigbyggt år 1619
Slottet, som består av fyra längor kring en borggård, stod färdigt år 1619. Den södra längan byggdes troligen först och här fanns bland annat de kungligas bostad. Halmstad slott byggdes som ett lustslott för nöje och avkoppling, men var även ett ställe för kungen att övernatta vid sina inspektionsresor. Slottet liknar mer dåtidens danska lantslott än de stora kungliga praktfulla slottsanläggningarna.
Kung Kristian IV – en stor byggherre
Kung Kristian IV var en stor byggherre och lät anlägga flera städer, slott och befästningar. Det var han som gav order om att bygga Halmstad slott. I dansk arkitekturhistoria har Kung Kristian IV gett namn åt en byggnadsstil som kallas Kristian IV-renässans och det är i denna byggnadstradition som Halmstads slott hör hemma. På Halmstad slott kan du se den speciella stilen i de smala höga tornet med sin huv. På region Hallands webbplats kan du läsa om fler av Kristian IV befästningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kristian IV eller Christian IV skrivs den dåtida kungens namn på svenska. På danska skrivs hans namn med C och siffra: Christian 4. Hans monogram, C4, vittnar även om att det var så han själv stavade sitt namn.
Kungamötet
Den 20 januari år 1619 skulle svenskarna göra den sista betalningen av Älvsborgs andra lösen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Överlämnandet ska ha skett på Halmstad slott. En dryg månad senare, 25 februari – 3 mars, möttes den svenska kungen Gustav II Adolf och den danske Kristian IV på slottet och diskuterade samarbete och hade överläggningar. De ska ha roat sig kungligt med stora festligheter och åt, drack och dansade under en veckas tid.
Goda vänner och fiender?
På den tiden kunde en kunglig taffel omfatta fyra omgångar med tjugo maträtter i varje omgång, samt 35 skålar som samtidigt skulle tömmas i botten. Det sägs att de båda kungarna tyckte om varandra även om de var fiender gällande territorium. Det enda felet med Kristian IV är att han är min granne ska Gustav II Adolf ha sagt. Det dröjde dock inte länge förrän man krigade igen. Kungamötet finns skildrat i en staty vid Rådhuset på Stora torg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Halmstad. Lyssna till vår audioguide om Halmstad slott, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett av stoppen skildrar kungamötet.
Andra kungligheter på besök
Även andra kungligheter har besökt Halmstad slott. Drottning Kristina övernattade här år 1654 när hon abdikerat från den svenska tronen och var på väg mot Rom. Karl XI höll riksdag 1678. Han bodde här också under en vecka med sin fru Ulrika Eleonora den äldre efter att de gift sig vid Skottorp slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 1680. Även Karl XII, Gustav III och Gustav VI Adolf har besökt slottet. Kung Karl XVI Gustav och Drottning Silvia har besökt slottet flera gånger och övernattat en gång. På Halmstad Stories Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. handlar ett av stoppen i audioguiden om Halmstad slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om kvinnorna på slottet.
Halmstad slott blev svenskt
Kung Kristian IV fick inte glädjas åt slottet så länge. I augusti 1645 blev Halmstad slott svenskt. Svenskarna byggde vidare på slottet. År 1658 fanns en inre befästning klar för skydd av slottet.
Sedan 1945 används Halmstad slott som bostad åt landshövdingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Halland och är kungligheters bostad vid besök i Halmstad. Den första svenska landshövdingen som bodde på slottet var Bengt Christoffersson Lilliehöök.
Restaureringar och väggmålningar
Halmstad slott har genomgått flera restaureringar. Under 1700-talet byggdes bostadsdelen om och de södra och norra längorna fick sina brutna tak täckta av skiffer, som de har än i dag. Samtidigt gjordes den fallfärdiga slottskyrkan om till sädesmagasin. I slutet av 1880-talet byggdes en våning till på den östra längan. Man bytte även fönster för att återge slottet sin ursprungliga karaktär. År 1917 satte man in centralvärme.
Slottet har haft flera olika färger. Under 1770-talet målades det om till gult. År 1968 målades slottet om i en laxrosa färg som skulle påminna om den ursprungliga. Vid nästa ommålning i slutet av 90-talet målade man slottet i dagens färg efter att pigment från originalfärgen hittats.
År 2000 beslutade Statens fastighetsverk att restaurera salongen då det visade sig att väggmålningar, som du kan läsa mer om längre ner, fanns kvar under tapeterna som sattes upp på 1960-talet. De starkt oljemålade väggarna höll färgen bra när tapeterna togs bort. Samtidigt som väggarna restaurerades gjordes en renovering och komplettering av den lösa inredningen. Våren 2001 var restaureringen klar.
Halmstad slott förvaltas i dag av Statens fastighetsverk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och blev byggnadsminne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. år 1935.
Konst på och runt slottet
På och runt Halmstad slott finns flera konstskatter.
Halmstadgruppens väggmålningar
1920–1935 blev Halmstad slott en del av konsthistorien. Landshövdingen Axel Mörners son, Stellan Mörner, var medlem i den surrealistiska konstnärsgruppen Halmstadgruppen. Stellan Mörner och Esaias Thorén fick i uppdrag att dekorera den stora salongen med tio 1700-talsinspirerade väggmålningar föreställande gudinnor. Gudinnorna symboliserar de romerska dygderna: hoppet, lyckan, troheten, kyskheten, måttligheten, kärleken, rättvisan, styrkan, sanningen och klokheten.
Under 1960-talet tapetserades målningarna över när man ville göra salongen mer gustaviansk. En del runt en dörr togs fram igen på 1970-talet. De resterande blev synliga igen först vid en restaurering 2001.
Konst i Slottsparken
Söder om slottet finns Slottsparken och några lämningar av de befästningar som uppfördes i början av 1600-talet. I Slottsdammen finns konstverket 0+0=8 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller "Nollan” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som det kallas i folkmun. Med hjälp av vattenspegeln skapar konstverket en åtta. En evighetssymbol och ett tecken på Halmstads inträde i det åttonde århundrandet som stad.
En del av Halmstads fästning
Förr fanns en fästning runt hela Halmstads stadskärna. Från Halmstad slott i söder till Norre Katts park i norr. Än i dag kan du se flera lämningar från den historiska muren. Fästningen började byggas 1598, något år innan Halmstad slott byggdes. Titta in på vår sida om Halmstads fästning för att se hur den sträckte sig runt nuvarande citykärnan.
Mer kultur och historia
Guldkorn
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…