Deutsch
Dansk

Saltstänkt natur i Haverdal

Haverdalsområdet bjuder in till en harmonisk heldagsupplevelse i naturen. Här finns flera nedslag väl värda ett besök – allt från sevärdheter till aktiviteter och matupplevelser. Har du besökt Haverdal en gång vill du garanterat återvända!

Stranden i Haverdal i Halmstad

Stranden i Haverdal

Haverdals paradisiska strand

På sommaren är Haverdals tre kilometer långa vidsträckta sandstrand en populär badplats. Ta med dig picknickkorgen och slå dig ner någonstans längs den långa stranden eller i någon av de höga sanddynerna. Med dess långrunda vatten utgör stranden en perfekt badplats för barnfamiljer. Borra ner fötterna i sanden och njut av en dag på stranden!

Bro över bäcken Skitan i Haverdals naturreservat, Halmstad

Bro över bäcken Skitan

Haverdals vackra natur

Ett av Hallands äldsta naturreservat

Haverdals naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett av Hallands äldsta och omfattar hela stranden och natur- och skogsområdet intill. Stignätet i reservatet är omfattande och det finns bland annat en naturstig där du kan lära dig mer om Haverdals natur och området i sig. Här kan du upptäcka mängder av träd som slingrar sig runt området genom varierande natur. Titta in på vår sida Sköna dagsturer till fots för att se vandringstips.

De krokiga tallarna utmärker sig och är populära bland besökare. De växer lite varstans och deras utformning har lett till att skogsområdet i folkmun kallas för "trollskogen". Vissa av tallarna slår till och med knut på sig själva utan att vi riktigt vet varför. I norra delen hittar du Lynga sanddyn, eller Stora Sandkullen som den också kallas. Sanddynen sträcker sig hela 36 meter över havet och är därmed troligen den högsta i Skandinavien. Här får du en storslagen utsikt över både hav och skog!

Lynga sanddyns stora sanddyner

Lynga sanddyn

Rikt fågelliv runt bäcken Skintan

Genom området rinner den lilla bäcken Skintan som omges av lövträd. Här kan du njuta av en trollbindande miljö i lummig natur. Längs bäcken och runt om reservatet finns ett rikt fågelliv. Skippa hörlurarna och njut av fågelkvittret – framför allt i maj och juni, då fåglarna sjunger som högst. Har du lite tur kan du dessutom se gärdsmygen som är Sveriges näst minsta fågel. Tack vare att den högljutt protesterar mot okända besökare kommer du förhoppningsvis märka om den befinner sig i närheten.

Njut av utsikten från Skallen

I norra delen av Haverdal finns utkiksplatsen Skallen. Härifrån får du vacker utsikt ut över havet, Haverdals hamn och norrut mot Särdal. Är det klart väder kan du även se ända bort till Kullaberg i Skåne. Utsiktsplatsen är en stor öppen yta som byggts upp av skärv under stenhuggarepoken. Stenen som utvanns här exporterades bland annat till Danmark för att användas till gatsten under början av 1900-talet. Strax sydväst om Skallen, längst ut på udden, hittar du dessutom en av Hallands få grottor!

Vy från Skallen i Halmstad

Vy från Skallen

Aktiviteter

Ta med hästen

I Haverdal naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns en ridled som är runt fyra kilometer lång. På plats hittar du information om den så att du enkelt kan navigera dig. Ridleden är separerad från de vanliga vandringslederna så att du och din häst kan njuta i lugn och ro. Om du som ryttare vill ta dig ner till stranden kan du välja räddningsvägen som går direkt från Lyngaparkeringen ner till stranden.

Spela golf på Haverdals GK

Golfsugen? Då ska du ta med klubborna och bege dig till Haverdals Golfklubb. Golfbanan har seaside-karaktär och ligger på ett underlag av sandjord. Det flacka markområdet gör att du kan räkna med en behaglig och avslappnande golfrunda. De spännande golfhålen går dels i öppen terräng och dels i skogsmiljö. I slutet av rundan omges banan av majestätiska tallar.

Är du ute efter att träna så kan du göra det på korthålsbanan, på djungelbanan eller på den stora rangen. Det finns också ett övningsområde för egna bollar. Runt om golfbanan kan du dessutom räkna med ett rikt djur- och fågelliv. Haverdals Golfkrog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är perfekt som uppladdning eller avslut på rundan. I en hemtrevlig och naturskön miljö kan du avnjuta god mat, läskande dryck eller en mysig fika.

Spelare på Haverdals Golfklubb

Haverdals Golfklubb. Foto: Per Nilsson

Restauranger och café

Söker du harmonisk lantkänsla för en kopp kaffe eller lunch? Då är Särdals Kvarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett utmärkt val. Kvarnen är ett byggnadsminne från 1890 och ett utflyktsmål du inte får missa när du besöker Haverdal. Spana in den charmiga kvarnbutiken som har ett härligt utbud av presenter, delikatesser, inredning, antikt och mycket mer. Du lär inte gå härifrån tomhänt! Sommartid anordnas ofta även utställningar i lokalerna. Missa inte heller det idylliska caféet med tillhörande trädgård – här kan du njuta av en fika och lunch eller av att bara vara. Caféet är öppet sommartid samt oftast helger under övriga året.

Virvlas café Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett café för stor och liten, troll som människa, mitt på Haverdals fina familjecamping utanför Halmstad. Med campingens äventyrsgolf, lekplats och mysiga utemiljö lockar caféet till såväl lek och rörelse, som till en avkopplande fika i orangeriet. Programaktiviteter arrangeras med jämna mellanrum och alltid med fokus på barn och familj. Välkomna till caféet som vill vara familjens utflyktsmål.

Margits kiosk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är sommarkiosken där du kan uppleva barndomen på nytt då godiset säljs på gammalt traditionellt vis. Peka ut bit för bit, precis som innan de stora skopornas tid. Förutom plockgodis finns här även glass, tidningar liksom lättare matalternativ och läskande dryck för den som behöver fylla på energin efter en dag på stranden.

Familj tittar ut ur tält

Foto: Gabby Baldrocco, Mostphotos

Goda boendemöjligheter

Haverdals Camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett mysigt och familjevänligt campingområde som erbjuder en svårslagen kombination av avkoppling, bad och äventyr. Här är du välkommen med husvagnen, husbilen eller tältet. Kommer du utan ekipage? Inga problem! Det finns också goda möjligheter att hyra stuga, lägenhet eller husvagn. Här finns gott om aktiviteter för hela familjen – inte minst den roliga äventyrsgolfen!

Skogen i Haverdals naturreservat

Namnet Haverdal

Har du någonsin besökt Hawärÿdh? Inte? Kanske låter Haverdal mer bekant? Som så många andra orter i Halmstad och södra Sverige har namnet ändrats genom historien.

Haverdals tidigaste omnämnande kan spåras till 1466 och just namnet Hawärÿdh. Hawä tros komma från ordet hage ”haghi” och rÿdh från ryd som i ”röjning i skog”. Vidare har Haverdal även benämnts som bland annat Hawred, Haffröd, Haffredall, Haffuerda och Hafverdahl.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad