Deutsch
Dansk
English

Biskopstorps naturreservat

Biskopstorps skogsreservat, som är ett av de största i södra Sverige, utmärker sig på grund av dess lättillgänglighet och bekvämligheter som möter allas behov.

Här finns vandringsleder, grillplatser, parkeringar, toaletter, bänkbord och tillgänglighetsanpassade leder för den som har barnvagn, rullstol eller rullator.

En stig med träd runt omkring, på marken ligger det fallna löv

900 hektar skogsreservat

Biskopstorp är ett av Hallands äldsta skogsreservat på 900 hektar och ligger i Kvibille. Här finns riktigt gamla träd och stora sammanhängande lövskogar av Bok och Ek som gör att många djur och växter trivs, även mer ovanliga och rödlistade arter. Man satsar mycket pengar på reservatet och förhoppningarna är att reservatet ska hjälpa Västsveriges hotade arter att överleva. Målet är också att åstadkomma glesa och öppna skogar, därför avser hela 300 hektar till betesmark åt kor, hästar och får.

En tjej i mörkt hår kollar ut över skog och natur

Vandringsleder

Det finns nio olika vandringsleder som är 1-4 km långa. Även om slingorna är av kortare slag så är de sammankopplade, så om du vill gå en längre vandring kan du kombinera den så att den blir upp till 2,5 mil. Om du vill utforska det stora reservatet, kan du börja din upptäcktsfärd från det gamla Kronotorpet, som ligger vid Kroksjön.

TG-led Kroksjön är en led som är 1 km lång och är tillgänglighetsanpassad. Slingan delar sig och den ena leder till en grillplats med tillgänglighetsanpassad brygga och den andra till en annan grillplats.

TG-led Fästampaåsen är en tillgänlighetsanpassad slinga på 250 meter enkel väg, här finns bokskog och betande kor. När du kommer fram kan du njuta av landskap med Kattegatt i fjärran.

TG-led Kroksjöslingan är delvis tillgänglighetsanpassad stig och är 1 km lång. Den leder till Kroksjös strand och grillplats. Den fortsätter sedan runt sjön men den delen är inte tillgänglighetsanpassad.

Paddelsjöslingan är 3,3 km lång, här kan du njuta av granplantager, sjöar och bokskog genom betande hagar. Längs med slingan finns skyltar där du kan läsa om områdets historia och naturvärden.

Skötselslingan är en 2 km lång slinga där det finns skyltar längs med slingan som berättar om åtgärderna som pågår för att berika gammelskogarna.

Strettelienslingar är 3km lång och här passerar du ett stormfält från orkanen Gudrun från 2005. Slingan går genom nyckelbiotop och slutligen upp till Fästamapåsen där det finns en utsiktsplats med rastplats.

Ramnaklintslingan är den längsta slingan på 4 km och rundar berget Ramnaklint. Här passerar du klippbranter och går genom bokskog.

Knaggaredsslingarn är en 2,5 km lång slinga som bjuder på en lättare promenad med flera historiska möten och i slutet möts du av torpet Furulund.

Hålvägsslingorna är antingen 1,5 eller 3,5 km lång beroende på vilken väg du väljer. Här följer du gamla färdstråk, går genom ädellövsskog och passerar torpruiner.

Skogsstuganslingan är en slinga som är 1,8 km lång. Här betar kreatur större delen av året och du passerar en utsiktspunkt där du ser havet.

Grytåsenslingan är 1,5 km lång och stiger upp på Grytåsen och du går genom ädellövsskog, en unikt formad till och flyttblock från istiden.

En somrig dag, träden är gröna och man kan se en brygga som går ut i sjön.

Tillgänglighetsanpassat

Flera delar av området är tillgänglighetsanpassat. Parkeringarna är stora och det finns särskilda bänkbord. Har du rullstol så får du åka med bilen upp till ladan vid Kronotorpet där Kroksjöslingan börjar.

Roksjöslingan delar sig i två grenar. Den ena leder till en grillplats vid sjön där det finns rullstolsanpassade bänkbord och slingan är cirka 200 meter. Här finns även en tillgänglighetsanpassad brygga. Den andra grenen tar dig ut på uddens yttersta spets där det finns rullstolsanpassade bänkbord och en grillplats, slingan är cirka 1 kilometer. Båda delarna är tillgänglighetsanpassade, även om det på några ställen kan finnas en något större lutning än rekommendationerna för tillgänglighetsanpassade leder. Däremot så är dessa lutningar ganska korta.

En annan slinga som också är tillgänglighetsanpassad är Fästampaslingan och den är 250 meter lång. Slingan leder upp till en utsiktsplattform där man kan njuta av en vacker utsikt och det går även att sitta här.

Det finns tillgänglihetsanpassade toaletter vid Kronotorpet.

en skylt med vägvisare.

Aktiviteter

Fiska

Det är tillåtet att fiska med handredskap i Kroksjön, men detta tillstånd gäller inte för andra sjöar inom reservatet. Varje person får använda högst ett fiskespö. I Kroksjön återfinns gädda, abborre och mört, vilket ger fiskare möjlighet att njuta av en varierad fiskeupplevelse.

Hyra Kronotorpet

Via föreningen HK vandraren finns det möjlighet att hyra Kronotorpet för föreningar, organisationer och forskare. Torpet passar även för dig som behöver tillgänglighetsanpassning. Kontakt HK Vandraren: Jan-Åke Bengtsson mobil: 076- 539 30 30 eller e-post: janben4928@hotmail.com

Det är sommar och träden är gröna och man kan se en grillplats.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad